Havängsdösen är en stenkammargrav (megalitgrav) av typen dös från yngre stenåldern, c:a 5 500 år gammal, byggd under trattbägarkulturens äldre fas. Megalitgraven är belägen i Haväng på Österlen, inom Ravlunda församling strax norr om Verkaåns utlopp i Hanöbukten, i södra kanten av Ravlunda skjutfält.Själva gravkammaren består av tre sidostenar som är 1,65 × 0,5 m. Ovanpå, som tak, ligger en sten som är 2,7 × 2 m. Graven är omgärdad av 16 markfasta stenblock som är mellan 0,6 m och 1,2 m höga, bildande en rektangel och har en areal på cirka 60 kvadratmeter. Dösar med sådana fyrsidiga kantkedjor kallas ofta långdösar. Ingången till kammaren är vänd ut mot havet och i den riktning där solen går upp vid vår- och höstdagjämningen.
Ale stenar. Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Flertalet stenar är av granit från Kåsebergaåsen, men stävstenarna och altarstenarna är av Hardebergasandsten. Roderstenen är av vit kvartsit.
Fyr
Haväng är ett välkänt utflyktsmål på Skånes ostkust. På grund av sitt läge vid Hanöbuktens södra del, alldeles norr om Stenshuvud och i närheten av Brösarps backar, är Haväng ett populärt utflyktsmål för Österlen-turister. Haväng ligger inom Verkaåns naturreservat och kännetecknas av ett närmast hedliknande landskap med ovanlig sandstäppsvegetation och med rik flora och fauna.Vid Haväng ligger Havängsdösen och ett par kilometer söder om Haväng ligger Vitemölla och Kivik. Från stranden vid Verkeåns mynning och över två kilometer ut i havet, finns på havsbottnen välbevarade rester av en tallskog från äldre stenålder. Resterna består bland annat av stubbar och fallna stammar, varav de äldsta till en ålder av 10 500 år. I samma område finns tjocka lager av gyttja som under äldre stenåldern avsattes i Verkeåns forntida översvämmade dalgång.